Over Shisong

Shisong is een dorp in de omgeving van Kumbo in de Noordwest provincie van Kameroen.
Dit is een Engelstalige regio, waarvan de bewoners tot de vriendelijkste mensen gerekend mogen worden. De omgeving wordt gedomineerd door zacht glooiende heuvels en prachtig grasland en het is op haar mooist tijdens het regenseizoen (April – Oktober). Vlakbij liggen de Bamenda hoogvlakte en de imposante Mount Oku met zijn kratermeer. Het is een met name Katholieke regio in het fondom (koninkrijk) Nso.


Grotere kaart weergeven

In het dorp is St Elizabeth Catholic General Hospital gevestigd. Dit ziekenhuis is in 1935 begonnen als een ziekenpost door Italiaanse nonnen van de Fanciscanessen orde.

Het land is heel vruchtbaar en er valt veel regen maar de wegen in het gebied zijn erg slecht begaanbaar en het inkomen laag. De meesten met werk moeten hun gezin van niet meer dan 5 Euro per week inkomen onderhouden. Hierdoor zijn gezondheidszorg en onderwijs voor steeds meer mensen onbereikbaar.
Ondanks de aanwezigheid van een goed ziekenhuis sterven mensen in Shisong aan eenvoudige goed te behandelen kwalen, alleen omdat ze de toegang en de behandeling in het ziekenhuis niet kunnen betalen.

Door de toenemende armoede loopt ook het schoolbezoek, dat ooit in goede tijden meer dan 95%, was de laatste decennia sterk terug.
Inmiddels is voor enkele tientallen procenten van de kinderen in Shisong geen enkele opleiding meer toegankelijk omdat hun ouders de 15 € schoolgeld per jaar en de aanschaf van schoolkleding en materialen voor de basisschool niet langer kunnen opbrengen.