Jaarverslag 2018-2019

      Geen reacties op Jaarverslag 2018-2019

In het Bifae Farming Jaarverslag 2018-2019 kunt u meer lezen over de situatie in Kameroen en onze activiteiten in deze jaren.

Politieke situatie en onrust in Kameroen.

In oktober 2016 begonnen een reeks protesten na de benoeming van Franstalige rechters in Engelstalige gebieden van de Republiek Kameroen. De onrust nam toe doordat docenten, scholieren en advocaten uit deze Engelstalige Northwest Region en Southwest Region gingen demonstreren tegen de toenemende Franse invloed.

Deze regio’s hebben gedeeltelijke autonomie en de overheid is verplicht onderwijs en openbare instellingen toegankelijk te houden. De demonstranten waren echter van mening dat de Franstalige regering de Engelstalige bevolking uitsluit van overheidsbanen en hen de Franse taal en het Franse rechtssysteem opdringt. Na meerdere massale protesten riepen de separatisten eind 2017 de onafhankelijkheid uit van een nieuwe staat met de naam Ambazonia.

De regering heeft sindsdien gereageerd met willekeurige arrestaties, marteling van gevangenen, executies en vernietiging van dorpen, en probeert de onrust in te dammen met een avondklok en internetblokkade. Duizenden activisten zijn al gearresteerd en volgens de VN vielen er al meer dan 3.000 burgerdoden en sloegen meer dan een half miljoen mensen op de vlucht.

De aanvankelijk veelal vreedzame protestbeweging is inmiddels uitgegroeid tot gewapend verzet van verschillende separatistische groeperingen. Van de drie grote milities is de Ambazonia Defense Forces (ADF) met meer dan honderd supporters de grootste. Deze verzetsgroepen gebruiken tactieken zoals ontvoeringen, guerrilla-aanvallen op overheidsinstanties en veiligheidstroepen, het in brand steken van scholen en het bedreigen van burgers die zich verzetten tegen de afscheiding.

Sindsdien is het in deze regio’s zeer onrustig gebleven. Het conflict heeft in de voorbije jaren diepe sporen achtergelaten bij de bevolking, ook op economisch vlak. De openbare dienstverlening ligt stil. Er zijn wel nog ziekenhuizen die functioneren maar voor de burgerbevolking is het moeilijk om de medische hulpposten te bereiken of te betalen. Omdat onze stichting zich vooral richt op de Northwest Region hebben we onze projectvoering daarop moeten aanpassen.

Projecten

Ondanks de sinds 2017 gaande burgeroorlog hebben Bifae Farming en BIFAG de volgende lopende projecten kunnen afronden in de jaren 2018 en 2019:

  • Onderwijs – community projecten
  • Het afronden van Ngwarkang en Kingomen water projecten
  • Het uitvoeren van “Food Emergency Assistance Project”
  • Het uitvoeren van onze groente projecten “het verbouwen van diverse gewassen”