Actuele situatie in Kameroen

      Geen reacties op Actuele situatie in Kameroen

We willen u graag informeren over de actuele situatie in Kameroen:

Zoals u wellicht weet (of hier heeft kunnen lezen), is Kameroen verdeeld in regio’s. In acht regio’s is Frans de officiĆ«le taal. De overige twee regio’s, de Southern Cameroons, hebben Engels als voertaal. De Engels sprekende minderheid van Kameroen voelt zich onderdrukt door de Franstalige regering van het land. Er zijn protestgroepen die sinds enkele decennia actief zijn.

Sinds oktober 2016 hebben de protesten vlam gevat. Rechters en advocaten staken om het gebruik van het Engels in rechtszalen te behouden. Leraren hebben zich aangesloten bij de protesten en stakingen toen Engels sprekende leraren werden vervangen door Franstalige. Ook veel burgers hebben zich ook aangesloten bij die protesten.

De overheid probeerde om de protesten te stoppen met het gebruik van buitensporig geweld; met behulp van traangas en het gebruik van vuurwapens. Verscheidene dodelijke slachtoffers zijn gemeld. Wij willen ons medeleven tonen met de families en vrienden van degenen die zijn gestorven.

Op 17 januari heeft de regering van Kameroen het Internet geblokkeerd in het Engels taalgebied nadat een aantal van de leiders van de twee protestgroepen werden gearresteerd. Meerdere telecom providers hebben SMS-berichten aan haar klanten gestuurd om hen te waarschuwen tegen het verspreiden van valse beschuldigingen. Tot op vandaag is de internettoegang nog niet hersteld.

Een kort radio verslag bij NPO1 (een van de zeldzame berichten in de Nederlandse media) kunt u hier terugluisteren.

Gelieve de mensen van de Southern Cameroons te steunen door het delen van dit bericht, en/of het gebruik van de  #BringBackOurInternet tag op Facebook of Twitter. 

Voor meer informatie bezoek:
Al Jazeera
The Guardian
Amnesty International
BBC

of onze Facebook pagina.